De website www.behang-info.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Aandachtspunten bij behangen

Ga je behangen, dan heb je een relatief goedkope, maar zeer effectieve manier gekozen om kleur, reliëf of patroon aan te brengen op je muur. Behangen is dan ook een zeer populaire manier om je muren op te frissen en fleuren en er zijn een groot aantal soorten behang beschikbaar in uiteenlopende prijsklassen. Behangen is een klus die je in principe goed zelf kan, maar heb je hier de tijd niet voor, dan kun je ook een professionele behanger aannemen. Voordat je aan je klus begint, neem dan de volgende aandachtspunten goed on overweging.

Het juiste behangpapier kiezen

Behangpapier kies je voornamelijk op basis van smaak. Ook je budget zal hierbij een grote rol spelen, want je kunt behangpapier al kopen voor een bedrag van €4 per vierkante meter terwijl €100 per vierkante meter ook voorkomt. Ook andere punten zijn belangrijk om in overweging te nemen bij het kiezen van je behang.

  • De functie van de ruimte: het klinkt vanzelfsprekend, maar als je behang zoekt voor de keuken of badkamer dan is het noodzakelijk dat deze vochtbestendig is en afneembaar. Voor de slaapkamer heb je aan een simpel papierbehang genoeg, maar behang je een woon- of speelkamer dan moet deze sterker zijn.
  • De afmetingen van de ruimte: in kleine kamers hang je beter geen druk behang. Dit zal de ruimte alleen maar kleiner doen lijken en is eigenlijk alleen geschikt in grotere ruimtes. Kleine kamers behang je beter met een effen en lichte kleur, waardoor deze direct groter zal overkomen.
  • De stijl van de ruimte: kijk naar het soort vloerbekleding dat je hebt en naar de stijl van je meubilair. Kies een behangsoort dat hierbij aansluit voor het beste resultaat.

Zelf doen of uitbesteden?

Als je het behangen liever zelf doet om geld te besparen, dan zal je worden teleurgesteld. Een behanger kost je namelijk maar 15 procent meer dan wanneer je de klus zelf uitvoert. Behangers vragen uiteraard een bepaald bedrag per vierkante meter, maar deze kunnen tegelijkertijd het materiaal ook goedkoper inslaan. Ben je geen doe-het-zelf fan of heb je beperkte tijd beschikbaar, dan kun je dus voor een klein bedrag extra je ruimte laten behangen door een professional. Dit is sneller, gemakkelijker en het resultaat is waarschijnlijk net iets mooier.

Hoeveel papier moet je kopen?

Vergis je niet in het aantal rollen behangpapier dat je moet aanschaffen. Het zou jammer zijn als je er tussendoor achter komt dat je te weinig hebt gekocht. De manier waarop je kunt berekenen hoeveel rollen je nodig hebt is vrij simpel. Neem allereerst de hoogte en de lengte op van de ruimte. Koop je een rol behang van 10 meter lang en 53 centimeter breed, dan kun je uitrekenen hoeveel banen je nodig hebt door de lengte van de ruimte (in centimeters) te delen door 53. Vervolgens deel je de lengte van de rol in meters door de hoogte van de kamer in meters. Zo kun je bepalen hoeveel banen je uit één rol zal kunnen halen. Ook kun je hiervoor een online behangcalculator gebruiken of uiteraard de hulp inschakelen van een behanger.

Wat zijn de prijzen?

Vergelijk het aanbod van specialisten in jouw woonplaats en kies voor een bedrijf dat jou het beste kan helpen. Zo bespaar je op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.