Geschiedenis behangwerk
Behangen is iets wat al vele eeuwen geleden is begonnen. Men kende toen nog niet de papieren behangsoorten zoals we ze nu kennen, maar het behang was er al. In de middeleeuwen gebruikte men namelijk tapijten om langs de muren op te hangen. De moslim Arabieren zijn hiermee begonnen en de kruisvaarders hebben deze trend naar Europa gebracht. Vooral de motieven op de tapijten verraden dat ze uit het Midden-Oosten kwamen.
Geschiedenis eind 16e eeuw
Aan het einde van de 16e eeuw werd het steeds gebruikelijker om goudleerbehang te gebruiken. Vaak was het voorzien van een houtsnede. Aangezien Lodewijk XIV het verboden had om stoffen te bedrukken, maar het papier niet ontstond het eerste behang op papier. Later ontstond er in de 18e eeuw een complete industrie in vooral Engeland en Frankrijk. Soms met de hand beschildert, maar steeds vaker compleet bedrukt.
Beroemde kunstenaars en de geschiedenis
Een van de meest succesvolle behangfabrieken liet beroemde kunstenaars langskomen om het behang te ontwerpen. Er werden zelfs luchtballonnen voorzien van behang om ze nog mooier te maken.
De geschiedenis en Nederland
In Hoorn is rond het jaar 1777 een behangfabriek opgezet. De predikant Cornelis Ris was de grondlegger. Ook kwamen er in Nederland behangschilderaars. Ze schilderden in huizen om maximaal rekening te houden met het lichtinval.
Toegankelijker!
Eind 19e eeuw gingen de papierprijzen omlaag. De motieven werden wat goedkoper gemaakt (armzaliger) en zo was het voor de massa mogelijk om ook hun huis te voorzien van een behangetje.
Vandaag de dag!
Tegenwoordig worden er steeds nieuwe soorten behang uitgevonden en bedacht. Zo is er inmiddels glasvezelbehang, wat helemaal niet meer van papier is. Ook zijn er nieuwe soorten textielbehang welke de markt verrijken.
Wat zijn de prijzen?
Vergelijk het aanbod van specialisten in jouw woonplaats en kies voor een bedrijf dat jou het beste kan helpen. Zo bespaar je op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.