De website www.behang-info.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Checklist behangen

Door je muren te behangen kun je ze zonder verf of specie een kleur geven, een patroon aanbrengen of een reliëf toevoegen. Behangen is dan ook een erg populaire techniek om je interieur mee te veranderen. Het is gemakkelijk zelf te doen en behang is over het algemeen niet erg duur. Er zijn een groot aantal soorten behang beschikbaar in uiteenlopende prijsklassen. Wil jij ook gaan behangen? Dan kun je de volgende checklist gebruiken tijdens je planning.

Check 1: de staat van de muren

Allereerst is het erg belangrijk dat de staat van je muren in orde is voordat je gaat behangen. Deze hoeven niet zo glad en effen te zijn als wanneer je wilt sausen, maar voor het beste resultaat moeten ze zich wel in goede staat verkeren. Daarom kan het nodig zijn op je muren eerst voor te behandelen voordat je aan het behangen kunt beginnen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor.

  • Stukwerk: als je muren erg slecht zijn dan kun je deze het beste opnieuw laten stuken. Voor een lager bedrag per vierkante meter laat je ze behangklaar stuken, wat betekent dat ze iets minder glad worden opgeleverd dan wanneer je ze sausklaar zou stuken. Door dit van tevoren te doen en het stukwerk goed op te laten drogen zal je zien dat je behang ook netter en beter kan worden aangebracht.
  • Vlies- of glasvezel behang: heeft jouw muur haarscheurtjes, maar geen hele grote schade, dan kun je deze ook eerst behangen. Vlies- en glasvezelbehang is extra sterk behang dat deze scheurtjes kan afdekken. Dit is eigenlijk een soort van renovatie van je muren, maar zonder dat daar een stukadoor aan te pas hoeft te komen. Vliesbehang is een milieuvriendelijkere optie, omdat het volledig biologisch afbreekbaar is, maar glasvezelbehang is net iets sterker. Glasvezelbehang is voornamelijk geschikt als onderlaag voor verf of behang, maar vliesbehang kan ook alleen worden aangebracht.

Check 2: zelf doen of uitbesteden

De volgende keuze die je moet maken is of je de werkzaamheden zelf wilt doen of dat je ze wilt uitbesteden. Een behanger kan dit waarschijnlijk sneller en misschien net iets professioneler doen, maar hier betaal je natuurlijk wel extra voor. De prijs voor een behanger zonder materialen is gemiddeld €2 tot €4 per vierkante meter dus dit is ongeveer wat je extra zou betalen. In de Randstad en voor een ervaren behanger betaal je meer dan in andere delen van het land en voor een beginner. De behanger kan wel vaak de materialen goedkoper inslaan, waardoor je iets van de extra uitgaven terug kunt verdienen. Of je het behangen zelf wilt doen of uit wilt besteden is dus niet zo zeer afhankelijk van budget, maar meer van de tijd die je tot je beschikking hebt en van je eigen liefde voor klussen.

Check 3: het soort behang

Of je nu zelf gaat behangen of je laat het doen, je zal een behangsoort moeten kiezen. Er zijn verscheidene mogelijkheden en de prijs voor behang per vierkante meter ligt tussen de €4 en €100. De keuze die je maakt is dus voornamelijk afhankelijk van je budget, maar ook zeker van het eindresultaat dat je zou willen zien. Hier vind je enkele mogelijkheden op een rijtje.

  • Papierbehang: dit is het goedkoopste en daarom ook het meest gebruikte behang van dit moment. Je kunt het krijgen in allerlei kleuren, met verscheidene patronen en ook met een structuur erin verwerkt. Het nadeel van dit type behang is dat het niet zo sterk is en dat het dus gemakkelijk scheurt. Slaapkamers zijn hiervoor ideaal, maar in de andere ruimtes kies je misschien beter een sterker soort behang.
  • Vinylbehang: misschien wil je je keuken behangen, of je badkamer? Dan kies je voor vinylbehang. Dit type behang bestaat uit een onderlaag van papier of vlies en hierover wordt een laagje vinyl aangebracht. Hierdoor wordt het waterdicht en kun je het gemakkelijk schoonmaken. Ideaal dus voor natte en vochtige ruimtes.
  • Textielbehang: dit type behang is het duurste, maar heeft daarbij ook het meest bijzondere uiterlijk. Het bestaat uit een onderlaag van papier of vlies en is bedekt met natuurlijke of synthetische vezels. Door middel van flockage kunnen deze ook in een patroon worden aangebracht. Het nadeel van textielbehang, behalve financieel, is dat het veel stof kan aantrekken. Is er iemand in jouw huishouden met een allergie, dan is dit dus geen goede keuze.
  • Acrylbehang: dit type behang is gekleurd door middel van acrylaatverf. Hierdoor is het mogelijk om reliëf aan te brengen en zal je behang zijn kleuren beter behouden. Ook is het vergeleken met vinylbehang en textielbehang aanzienlijk milieuvriendelijker.

Wat zijn de prijzen?

Vergelijk het aanbod van specialisten in jouw woonplaats en kies voor een bedrijf dat jou het beste kan helpen. Zo bespaar je op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.