De website www.behang-info.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Kosten behangwerk

Wanneer je muren toe zijn aan een frisse kleur of ze moeten worden opgevrolijkt, dan kun je deze behangen. Dit is een alternatief voor verven of stuken en geeft je de mogelijkheid, zonder al te ingewikkelde werkzaamheden te hoeven uit te voeren, een mooi patroon, effect of structuur op je muren aan te brengen. Behangen kost uiteraard geld en je kunt dit zelf doen om geld te besparen of je kunt de werkzaamheden uitbesteden aan een behanger. Hier vind je alle financiële informatie die je nodig hebt als je overweegt je muren te behangen.

De kosten

Behangen hoeft niet duur te zijn. Wat je betaalt is voornamelijk afhankelijk van het behang dat je kiest. Een papierbehang hoeft niet meer dan €4 per vierkante meter te kosten (er zijn zelfs goedkopere opties), maar kies je voor een kwalitatief en bijzonder textielbehang dan kan dit oplopen tot wel €100 per vierkante meter. De onderstaande tabel geeft je een idee van de financiële gevolgen en kun je ook gebruiken om te bepalen of je het behangen zelf wilt doen of wilt uitbesteden. Alle bedragen zijn inclusief btw.

Uitgave behangen Prijs
Uurloon behanger inclusief materiaal €25 – €45 per uur
Prijs per m2 behanger exclusief materiaal €2 – €4 per m2
Behangklaar stukwerk €7- €15 per m2
Behang €4 – €100 per m2
Andere materialen €1 per m2

Prijsbepalende factoren

Voor een behanger betaal je dus maar €2 – €4 per vierkante meter meer dan wanneer je de klus zelf zou doen. Er zijn een aantal prijsbepalende factoren in het spel die je, door ze goed te overwegen, in je eigen voordeel kunt laten werken.

  • Het type behang: als je te maken hebt met een strak budget, dan is papierbehang de beste keuze. Dit is ook prima en de meeste mensen maken hier gebruik van. Er zijn ook andere behangtypen, zoals textielbehang met een vezel erin verwerkt, vinylbehang voor vochtige ruimtes, vliesbehang voor als je op zoek bent naar een sterker alternatief en glasvezelbehang om je muren mee voor te bereiden en oneffenheden mee weg te werken. De keuze is aan jou en dus afhankelijk van je budget, van het uiteindelijke resultaat dat je wilt zien en van de functie van de ruimte.
  • De behanger: aangezien behangen niet een erg specialistische klus is, zal je weinig verschil zien in de kosten van de verschillende behangers. De regio kan hier invloed op hebben en ook de ervaring van deze persoon. Het inhuren van een behanger heeft als voordeel dat de klus sneller zal gaan, dat het behang preciezer zal worden aangebracht en dat je hier zelf geen moeite in hoeft te steken. Doe je het zelf, dan ben je minder geld kwijt, maar moet je hier wel de tijd voor nemen.
  • Voorbereidend werk: als je muren nog niet klaar zijn voor de behanglaag, dan zal je deze eerst moeten afwerken. Dit kan met glasvezel- of vliesbehang, maar je kunt je muren ook opnieuw laten stuken. Behangklaar stuken is een optie en dit wordt net iets minder secuur gedaan dan wanneer je je muren sausklaar wilt laten opleveren. Daarom is het goedkoper, maar kun je je behang wel mooi en naadloos aanbrengen.

De prijsopbouw

De uiteindelijke prijs voor jouw nieuwe behang, laat je dit uitvoeren door een behanger, bestaat voor 85 procent aan materialen. Dit is in een gemiddelde situatie, dus als je kiest voor een extra duur behang dan zal de verhouding opschuiven. De overige 15 procent is dan voor de arbeidskosten. Soms komen hier dan ook nog voorrijkosten bij kijken, maar dat is afhankelijk van waar de behanger is gevestigd. Door de klus zelf uit te voeren bespaar je dus maar 15 procent van de totaalprijs, wat niet veel is. Omdat de materialen 85 procent van de kosten innemen, kun je vaak ook aardig besparen door goed marktonderzoek te doen en op zoek te gaan naar koopjes en aanbiedingen. Een outlet kan dan een goede optie zijn, maar ook op een tweedehands online marktplaats vind je soms erg goede deals.

Enkele voorbeelden

De prijs voor jouw behangwerk is dus voornamelijk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Deze vraag je op bij de verschillende behangers uit jouw omgeving. Ga je het werk zelf doen, dan steek je het beste wat extra tijd in het vinden van het juiste behang. Om je toch een idee te geven van de kosten waarmee je te maken kunt krijgen, vind je hier drie voorbeelden. Deze zijn gebaseerd op het behangen van een muur van 12,5 vierkante meter.

De goedkoopste optie Gemiddelde prijzen De duurste optie
Zelf behangen Behanger inhuren: €37,50 Behangklaar stuken: €125
Goedkoop papierbehang: €50 Kwalitatief papierbehang: €250 Behanger inhuren: €37,50
Andere materialen: €12,50 Andere materialen: €12,50 Textielbehang: €900
    Andere materialen: €12,50
Totaalprijs: €62,50 Totaalprijs: €300 Totaalprijs: €1075

Wat zijn de prijzen?

Vergelijk het aanbod van specialisten in jouw woonplaats en kies voor een bedrijf dat jou het beste kan helpen. Zo bespaar je op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.